دوشنبه ۱۷ شهریور ۰۴

ويتامين دي | هر انچه بايد راجع به ويتامين D بدانيد

۳۳ بازديد

ويتامين دي | هر انچه بايد راجع به ويتامين D بدانيد- آذر 1399

ويتامين دي | هر انچه بايد راجع به ويتامين D بدانيد- آذر 1399 1

ويتامين دي | هر انچه بايد راجع به ويتامين D بدانيد- آذر 1399

ويتامين دي (Vitamin D) يكي از ويتامين هاي لازم براي بدن و از ويتامين‌هاي محلول در چربي است، كه به رشد و استحكام ا

ستخوانها از طريق كنترل تعادل و افزايش ميزان جذب كلسيم و فسفر و منيزيم كمك مي‌كند.

نورِ خورشيد ظهر (حدود ساعت ۱۰ تا ۳) منبع اصليِ اين ويتامين است كه كوله كلسيفرول يا همان ويتامين دي۳ را در لايه‌هاي ژرف‎تر  پوست (اپيدرم: Epidermis) توسط يك واكنش شيميايي وابسته به تابش خورشيد به‎ويژه پرتو فرابنفشِ بي (UVB) است مي‎سازد.

ويتامين دي، در واقع نوعي هورمون (Neurosteroid) به شمار مي‎آيد كه فعالانه به رشد مغز ياري مي‌دهد و برآورد مي‌شود تا با ۲۰۰ تا ۲۶۰۰ ژن تعامل داشته باشد و همچنان هر روزه به اين آمار مي‌افزايند.

برآيند اين تعاملات از بهبود ميزان منيزيم،فسفر و كلسيمِ استخوان‌ها، تا كاركردِ بهتر سيستم ايمني، تعادل هورمون‌هاي پاراتيروئيدي، دستگاه جنسي، نيروي ماهيچه‎اي، چرخه‎ي خواب و بيداري و انواع سوخت‎وسازهاي بدن است.

همچنين از راه ترجمه ژن‌هاي هسته سلول به رشد سلول‌ها نيز كمك مي‌كند.

ويتامين دي

ويتامين دي

با اينكه تأثيرات ويتامين دي، بسيار گسترده است اما معمولاً كمبود اين ويتامين را بيشتر مرتبط به پوكي استخوان‌ها، عدم تعادلِ ميزان هورمون‌هاي پاراتيروئيدي و ضعف سيستم ايمني بدن مي‌بينند كه منجر به عدم توجه به جنبه‌هاي بسيار موثرِ ديگرِ اين ويتامين مي‌شود و از اهميت و توجه بيشتر به اين ويتامين مي‌كاهد.

فقط برخي از ماهي‌هاي پرچرب مانند سالمون (نه قزل آلاي سالموني بلكه خود سالمون) و ساردين، شاه ماهي و برخي ديگر از ماهي‌هاي چرب، حاوي مقدار قابل توجهي از اين ويتامين هستند. كه خود فرايند سرخ كردن هم مي‌تواند نيمي از ويتامين دي آنها را از بين ببرد.

در واقع عدم وجود ويتامين دي در غذاها و برخورد نكردن مستقيم نور خورشيدِ ظهر (بين ساعات ۱۰ الي ۳) با پوست بدن از عوامل اصلي وجود فقر ويتامين دي در دنياست.

تخمين زده مي‌شود كه حدود يك ميليارد نفر در دنيا، به فقر ويتامين دي دچارند كه اين فقر در آمريكا بين ۳۶ تا ۵۴ درصد و در ايران بالاي ۶۷ درصد و در تهران ۸۱٫۳ درصد و در اصفهان ۷۰ درصد مي‌رسد.

در حالي كه اين كمبود در فصل زمستان و بعد از آن، به دليل كمبود خورشيد يا حتي به دليل كرونا (بعلت خانه نشيني) بسيار افزايش پيدا مي‌كند.

همه جاي دنيا، اين فقر در زنان و اطفال بيشتر ديده مي‌شود، اين درحاليست كه در مناطق پر آفتابِ ايران نيز، به دليل پوشش مردم.

باز هم فقر ويتامين دي بشدت ديده مي‌شود كه به عنوان مثال در زاهدان، پس از بررسي دقيق با آمار بالا، تخمين زده شد؛ فقر ويتامين دي به بالاي ۹۰٪ مي‌رسد.

همه اينها در حالي است كه اين ويتامين از ويتامين‌هاي حياتي بوده و نقش بسيار اساسي در مريض نشدن، زودتر خوب شدنِ حتي بيماري‌هاي تنفسي و ساده؛ مثل سرماخوردگي تا كرونا.

همچنين به كاركردِ درستِ بسياري از ژن‌ها، رشد و نمو صحيح و بهترِ اطفال حتي در سنين آتي آنها، كاربرد دارد به طوري كه كساني كه در سنين پايين دچار كمبود ويتامين دي نبوده‌اند، در مراحل بعديِ رشد خود نيز، بسيار سالم‌تر بوده‌اند.

ويتامين D چيست و به چه دردي مي‌خورد؟

ويتامين دي يك ويتامين محلول در چربي است كه به­‌طور طبيعي در تعداد محدودي از غذاها وجود دارد و به­‌عنوان مكمل غذايي قابل دسترس است.

همچنين زماني­‌كه اشعه‌­ي ماوراي بنفش خورشيد به پوست مي­‌تابد و سنتز ويتامين دي رخ مي­‌دهد، در درون بدن توليد مي­‌شود.

ويتامين دي حاصل از نور خورشيد، غذا و مكمل ازنظر زيستي بي­‌جان است و براي فعال­ شدن به دو واكنش شيميايي نياز دارد.

ويتامين دي باعث جذب بهتر كلسيم در معده مي‌­شود و سرم كلسيم و تمركز فسفات را به­‌اندازه­‌ي كافي تعديل مي­‌كند تا كاني­زايي استخوان به­‌صورت طبيعي اتفاق بيفتد و از بروز تتاني در اثر كمبود كلسيم جلوگيري شود.

همچنين براي رشد استخوان و بازسازي آن توسط سلول‌­هاي استخوان­‌ساز و استخوان­‌شكن، به ويتامين دي نياز داريم. اگر ويتامين دي كافي در بدن دريافت نشود، استخوان­‌ها لاغر، شكننده و بدشكل مي­‌شود.

ميزان كافي ويتامين دي مانع از بروز نرمي استخوان در كودكان و استئومالاسي در بزرگسالان مي­‌شود. ويتامين دي در كنار كلسيم به جلوگيري از بروز پوكي استخوان در افراد مسن نيز كمك مي­‌كند.

ويتامين دي وظايف ديگري نيز در بدن ايفا مي‌كند كه از جمله مي­‌توان به تنظيم رشد سلول­‌ها، سيستم عصبي-عضلاني و ايمني و كاهش التهاب اشاره كرد.

ويتامين دي وظيفه‌­ي تنظيم ژن­هايي را برعهده دارد كه كارشان هدايت پروتئين­‌هايي است كه عمل تكثير، تفكيك و آپوپتوز سلول­‌ها را برعهده دارند. بسياري از سلول‌­ها گيرنده­‌ي ويتامين دي هستند.

ويتامين دي

ويتامين دي

ميزان دريافت ويتامين D

ارزش منابع ويتامين دي و ساير مواد مغذي در مرجع مصرف مواد غذايي (DRI) آمده است.

اين سيستم توسط هيئت خوراك و تغذيه (FNB) در موسسه­‌ي پزشكي آكادمي ملي (كه قبلا تحت عنوان آكادمي ملي علوم شناخته مي­‌شد) راه‌­اندازي شده است.

اصطلاح DRI به مجموعه ارزش­ منابعي كه از آن براي برنام‌ه­ريزي و ارزيابي مصرف مواد غذايي افراد سالم استفاده مي‌­شود، اطلاق مي‌­شود. اين ارزش‌­ها، كه طبق سن و جنسيت متغير است، شامل موارد زير مي­‌شود:

رژيم غذايي پيشنهادي (RDA):

ميانگين ميزان مصرف روزانه كه تقريبا براي برطرف كردن نياز تمام افراد سالم (98-97%) كافي است؛ اغلب از اين روش براي برنامه­‌ريزي رژيم غذايي افراد استفاده مي­‌شود.

مصرف كافي (AI):

در اين روش مصرف مواد غذايي به­‌منظور اطمينان از كافي بودن مواد مغذي صورت مي­‌گيرد؛ زماني­‌كه نتوان از RDA استفاده كرد اين روش را به كار مي­‌گيريم.

ميانگين تخميني نياز (EAR):

ميانگين ميزان مصرف روزانه براي تامين نيازهاي 50% از افراد سالم تخمين زده مي­‌شود؛ معمولا از اين روش براي ارزيابي مصرف مواد غذايي گروهي از افراد و برنامه­‌ريزي يك رژيم غذايي سرشار از مواد مغذي براي آن­ها استفاده مي‌­شود.

همچنين براي ارزيابي ميزان مصرف مواد مغذي توسط افراد هم مي­‌توان از آن استفاده نمود.

حد بالاي دريافت (UL):

بالاترين ميزان مصرف روزانه كه احتمال بروز تاثيرات مخرب در سلامتي افراد در آن بعيد است.

هيئت خوراك و تغذيه، رژيم غذايي پيشنهادي در مصرف ويتامين دي را كه براي حفظ سلامت استخوان و متابوليزم طبيعي كلسيم در افراد سالم كافي است، ارائه داده است.

ميزان پيشنهادي مصرف ويتامين دي به واحد بين­المللي (IU) و ميكروگرم (mcg) در جدول 2 قابل مشاهده است. (فعاليت زيستي 40 واحد بين‌­المللي برابر با 1 ميكروگرم است).

اگرچه ممكن است نور خورشيد براي برخي از افراد اصلي‌­ترين منبع دريافت ويتامين دي باشد، پيشنهاد دريافت ويتامين دي براساس حداقل ميزان قرار گرفتن در معرض خورشيد تنظيم شده است.

 رژيم غذايي ويتامين دي

سن مرد زن باردار شيرده
0–12 ماه* 400 IU
(10 mcg)
400 IU
(10 mcg)
   
1–13 سال 600 IU
(15 mcg)
600 IU
(15 mcg)
   
14–18 سال 600 IU
(15 mcg)
600 IU
(15 mcg)
600 IU
(15 mcg)
600 IU
(15 mcg)
19–50 سال 600 IU
(15 mcg)
600 IU
(15 mcg)
600 IU
(15 mcg)
600 IU
(15 mcg)
51–70 سال 600 IU
(15 mcg)
600 IU
(15 mcg)
   
>70 سال 800 IU
(20 mcg)
800 IU
(20 mcg)
   

منابع ويتامين دي

ويتامين دي

ويتامين دي

منابع غذايي ويتامين D

1. غذا

تعداد محدودي از غذاها به‌­طور طبيعي حاوي ويتامين دي هستند. گوشت ماهي­‌هاي چرب (مانند سالمون، ماهي تن و ماكرل) و روغن جگر ماهي جزو بهترين منابع ويتامين دي قرار دارد. كبد گاو، پنير و زرده‌­ي تخم مرغ نيز حاوي مقادير اندكي از ويتامين دي است.

ويتامين دي اين غذاها در اصل به صورت ويتامين دي 3 مي­‌باشد. بعضي از قارچ­‌ها به ميزان متغير حاوي ويتامين دي 2 هستند.

همچنين ميزان ويتامين دي 2 بعضي قارچ­‌ها در اثر قرار گرفتن در معرض اشعه‌­ ماورابنفش تحت شرايط كنترل‌­شده بالا مي‌­رود.

غذاهاي تقويتي بيشترين ميزان ويتامين دي را در رژيم غذايي تامين مي­‌كنند. فرآورده­‌هاي لبني حاصل از شير، مانند پنير و بستني، تقويتي نيستند.

اغلب، به صبحانه‌­ آماده و برخي برندهاي آب پرتقال، ماست، كره گياهي و ساير محصولات غذايي ويتامين دي اضافه مي­‌شود.

اغلب به محصولات جايگزين شير (مانند نوشيدني­‌هاي حاصل از سويا، بادام يا جو) به همان ميزان كه در شير گاو ويتامين دي وجود دارد، ويتامين دي اضافه مي‌­كنند؛ مقدار ويتامين اضافه شده در برچسب مواد مغذي آمده است.

ايالت متحده و كانادا شير خشك نوزاد را با ويتامين دي تقويت مي­@كنند.

چند منبع غذايي براي ويتامين دي در جدول 3 آمده است:

 غذاهاي حاوي ويتامين دي

غذا

IUs در هر پرس درصد ارزش روزانه
روغن جگر ماهي كاد، 1 قاشق سوپ­خوري 1,360 340
اره ماهي، پخته شده، 3 اونس 566 142
سالمون (ماهي آزاد)، پخته شده، 3 اونس 447 112
تن ماهي، 3 اونس 154 39
آب پرتقال تقويت شده با ويتامين دي، 1 ليوان (برچسب محصول را چك كنيد زيرا ميزان ويتامين دي اضافه شده متغير است) 137 34
شير، بدون چربي، كم­چرب و كامل، تقويت­شده با ويتامين دي، 1 ليوان 115-124 29-31
ماست، تقويت شده با 20% ويتامين دي، 6 اونس (هرچه ماست بيشتر تقويت­شده باشد، ارزش مواد مغذي آن بالاتر است) 80 20
كره­ي گياهي، تقويت­شده، 1 قاشق سوپ­خوري 60 15
تن ساردين، 2 ساردين 46 12
كبد گاو، پخته شده، 3 اونس 42 11
1 عدد تخم مرغ بزرگ (ويتامين دي در زرده­ي آن وجود دارد) 41 10
صبحانه­ي آماده، تقويت شده با 10% ويتامين دي، 0.75 تا 1 ليوان (هرچه صبحانه­ي آماده بيشتر تقويت شود، ارزش مواد مغذي آن بيشتر است) 40 10
پنير سوئيسي، 1 اونس 6 2
نور خورشيد منبع ويتامين D

2. نور خورشيد

اكثر افراد بخش زيادي ازويتامين دي مورد نياز بدن را از طريق قرار گرفتن در معرض نور خورشيد تامين مي‌­كنند. اشعه­‌ فرابنفش بي با طول موج 320-290 نانومتر به پوست بدون محافظ نفوذ مي­‌كند.

همچنين دي هيدروكلسترول 7 را به پرو­ويتامين دي 3 تبديل مي‌­كند كه درعوض به ويتامين دي 3 تبديل مي‌شود. ازجمله عواملي كه در زمينه­‌ قرار گرفتن در معرض اشعه‌­ي فرابنفش و جذب ويتامين دي موثر است

مي‌­توان به فصل، زمان روز، ابرگرفتگي، مه، بافت ملانين پوست و ضد آفتاب اشاره كرد. شايد عجيب باشد كه موقعيت جغرافيايي همواره در پيش­‌بيني ميزان ويتامين دي افراد يك جامعه موثر نيست.

حتي در مناطق دوردست شمالي نيز فرصت زيادي براي جذب ويتامين دي (و ذخيره‌­ي آن در كبد و چربي) از طريق قرار گرفتن در معرض نور خورشيد در فصل بهار، تابستان و پاييز وجود دارد.

ابرگرفتگي كامل باعث مي­‌شود انرژي اشعه­‌ فرابنفش تا 50% كاهش يابد و سايه (ازجمله سايه­‌اي كه در اثر آلودگي شديد ايجاد مي‌­شود) اين انرژي را تا 60% پايين مي­‌آورد. اشعه­‌ي ماوراي بنفش از شيشه عبور نمي­‌كند.

بنابراين قرار گرفتن در معرض نور از پشت پنجره‌­ي خانه باعث جذب ويتامين دي نمي­‌شود. به­‌نظر مي­رسد اگر SPF كرم­‌هاي ضد آفتاب 8 يا بالاتر باشد، مانع از جذب ويتامين دي مي‌شود.

البته عموم افراد در عمل به‌­اندازه­‌ي كافي كرم نمي­‌زنند، تمام نواحي بدن را كه در معرض نور خورشيد قرار دارد نمي­‌پوشانند و مرتبا كرم ضد آفتاب را تجديد نمي‌­كنند.

بنابراين، حتي زماني­‌كه از ضد آفتاب استفاده مي­‌كنيم، پوست باز هم كمي ويتامين دي به خود جذب مي­‌كند.

عوامل موثر در قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش و تحقيقاتي كه تا به امروز در زمينه‌­ي مقدار نور مورد نياز براي حفظ ويتامين دي به‌­اندازه­‌ي كافي صورت گرفته است، باعث مي­‌شود ارائه­‌ي توصيه­‌هاي عمومي دشوار شود.

برخي محققان در زمينه­‌ي ويتامين دي پيشنهاد داده‌­اند كه حداقل دو بار در هفته قرار دادن صورت، دست، پا و كمر در معرض نور خورشيد از ساعت 10 صبح الي 3 بعد­ازظهر به‌­مدت 5 الي 30 دقيقه بدون استفاده از ضد آفتاب براي جذب ويتامين دي كافي است.

استفاده­‌ي مناسب از دستگاه برنزه كردن پوست كه 6-2% اشعه‌­ي فرابنفش متصاعد مي­‌كند نيز موثر عمل مي­‌كند. افرادي كه كم­تر در معرض نور خورشيد قرار دارند.

بايد در رژيم غذايي خود از منابع سرشار ويتامين دي يا مكمل استفاده كنند تا به ميزان مصرف پيشنهادي برسند.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.