فلفل سياه | اين دانه هاي آتشين مزاج پرخاصيت
فلفل سياه يا پلپل سياه با نام علمي Piper nigrum ميوههاي خشك شده تيره رنگ گياه فلفل است كه بومي جنوب هند است.
كلمه “پلپل يا فلفل (عربي شده)” از كلمه تاميل/مالزيايي براي فلفل دراز، pippali گرفته شدهاست.
فلفل سياه گياه رونده گل دهندهاي از خانواده فلفلسياهيان است كه صرفا براي ميوه آن كشت ميشود و معمولاً به صورت خشك به عنوان ادويه و چاشني مورد استفاده ميگيرد.
فلفل گياهي است بالارونده و داراي ريشههاي ساقه خيز و كوتاه كه ميوه آن ادويهاي است با طعم تند و سوزنده. گياهي دارويي – خوراكي و داراي طعمي تند.
فلفل از بوتهاي باريك و بلند و در رنگهاي متنوعي چون سبز، قرمز، زرد، و نارنجي به دست ميآيد كه دانه آن پس از خشك و ساييده شدن در رنگهاي سياه، سفيد و سرخ عرضه ميشود.
فلفل در هندوستان از دير باز به عنوان ادويه مورد استفاده بود و تا اواخر قرون وسطي از هندوستان به اروپا و ساير نقاط جهان تجارت ميشد.
به خاطر ارزش اين گونه ادويهها بود كه اروپاييها در پي يافتن راه جديدي به هندوستان بودند. اما با كشف قاره آمريكا نوع جديدي از فلفل بومي قاره آمريكا كشف شد.
در يونان باستان از فلفل نه تنها بهعنوان ادويه بلكه به عنوان پول و هديه استفاده ميشد و همچنين در قرون وسطي، سرمايه يك فرد براساس مقدار فلفل سياه ذخيره شده وي سنجيده ميشد.
ويژگيهاي ظاهري
ميوه آن، كه به صورت خشك شده به دانه فلفل معروف است، در حدود ۵ ميليمتر (۰٫۲۰ اينچ) قطر دارد، كاملاً بالغ آن قرمز تيره است و مثل همه ميوههاي گوشتدار (مثل گيلاس)، شامل يكدانه تكي است.
دانههاي فلفل و پودر فلفل كه حاصل آسياب آنهاست، ممكن است صرفاً به عنوان فلفل يا دقيق تر به عنوان فلفل سياه، فلفل سفيد يا فلفل سبز شناخته شوند.
ويتنام در حال حاضر، با توليد ۳۴ درصد محصول فلفل جهان در سال ۲۰۰۸، بزرگترين توليدكننده و صادركننده فلفل محسوب ميشود.
دانه هاي سياه سلامتي
فلفل سياه داراي خواص بسيار زيادي براي سلامتي است و به همين دليل هم يكي از پركاربردترين گياهان در طب سنتي ايران و بسياري از كشورهاي آسيايي محسوب ميشود.
ماده شيميايي پيپرين كه در فلفل سياه وجود دارد، عامل تندي اين ماده غذايي است و به واسطه ويژگي هاي ضد باكتريايي، فلفل به عنوان ماده اي براي حفظ و نگهداري مواد غذايي نيز استفاده ميشود.
همچنين فلفل سياه سرشار از منگنز، آهن، پتاسيم، ويتامين C، ويتامين K، و فيبر غذايي است و عامل ضد التهابي بسيار خوبي به شمار ميآيد.
مفيد براي معده
فلفل سياه موجب افزايش ترشح اسيد هيدروكلريك در معده ميشود و از اين رو فرآيند گوارش را تسهيل ميكند.
همچنين فلفل سياه به پيشگيري از تشكيل گازهاي روده نيز كمك ميكند و هنگامي كه در رژيم غذايي فردي قرار ميگيرد با افزايش تعريق و دفع ادرار به خروج سموم از بدن كمك ميكند.
عرق كردن به خروج سموم و پاكسازي منافذ پوست از هر گونه جسم خارجي كمك ميكند و همچنين ميتواند آب اضافي يا انباشتگي كه به نام ورم شناخته ميشود را از بين ببرد.
از نظر دفع ادرار، با مصرف فلفل سياه شما ميتوانيد اسيد اوريك، اوره، آب اضافي و چربي را از بدن خود خارج كنيد زيرا 4 درصد ادرار از چربي تشكيل شده است.
فلفل سياه با بهبود گوارش غذا به كاهش وزن در فرد كمك ميكند و عملكرد كلي بدن را ارتقا داده و از برخي بيماري هاي دستگاه گوارش و سرطان روده بزرگ پيشگيري ميكند.
توانايي اين ماده غذايي در خروج گاز از بدن به دليل ضد نفخ بودن آن است كه به خروج گاز به شيوه اي سالم و با حركت رو به پايين به جاي فشار آن به سمت بالا و فشار بر قفسه سينه و اندام هاي حياتي ديگر كمك ميكند.
همچنين فلفل سياه از تشكيل گاز بيشتر در بدن جلوگيري ميكند.
كاهش وزن
لايه بيروني دانه فلفل سياه به تجزيه سلول هاي چربي كمك ميكند. از اين رو، مصرف غذاهاي حاوي فلفل روشي خوب براي كمك به كاهش وزن به طور طبيعي است.
هنگامي كه سلول هاي چربي به اجزا تشكيل دهنده خود شكسته ميشوند به راحتي توسط بدن فرآوري شده و در فرآيندها و واكنش هاي آنزيمي سالمتر به جاي ذخيره در بدن و افزودن بر وزن به كار گرفته ميشوند.
سلامت پوست
فلفل سياه به درمان ويتيليگو يا پيسي، يك بيماري پوستي كه موجب ميشود برخي نواحي پوست رنگ عادي خود را از دست داده و سفيد رنگ شوند، كمك ميكند.
محتواي پيپرين فلفل سياه ميتواند پوست را براي توليد رنگدانه تحريك كند. درمان موضعي پيپرين در تركيب با درمان نور فرابنفش بهتر از درمان هاي شديدتر و مبتني بر مواد شيميايي براي ويتيليگو است.
اين روش همچنين احتمال ابتلا به سرطان پوست به واسطه تابش بيش از اندازه نور فرابنفش را كاهش ميدهد.
تسكين تنفسي
در روش هاي آيورودا، فلفل سياه به داروهاي نيروبخش مخصوص سرماخوردگي و سرفه افزوده شده است. فلفل سياه سينوزيت و احتقان بيني را نيز تسكين ميدهد.
فلفل سياه داراي ويژگي خلط آور است كه به تجزيه خلط و مخاط تشكيل شده در دستگاه تنفسي كمك ميكند.
ويژگي محرك طبيعي آن به خروج اين مواد از طريق سرفه و عطسه كمك ميكند كه با خروج آنها از بدن به تسريع روند بهبودي از هر گونه عفونت يا بيماري كه گرفتار آن شده ايد، كمك ميكند.
ويژگي ضد باكتري
ويژگي ضد باكتري فلفل سياه به مبارزه عليه عفونتها و گزش حشرات كمك ميكند.
استفاده از فلفل سياه در رژيم غذايي به پاكسازي شريانها به روشي مشابه با فيبر و از بين بردن كلسترول اضافي از ديواره رگها كمك ميكند.
از اين رو به كاهش گرفتگي رگ ها، از عوامل اصلي بروز حملات قلبي و سكته مغزي، كمك ميكند.
پتانسيل آنتي اكسيداني
يك آنتي اكسيدان مانند فلفل سياه ميتواند به پيشگييري و ترميم آسيب هاي وارد شده از راديكال هاي آزاد كمك كند و از اين رو به پيشگيري از بروز سرطان، بيماري هاي قلبي و عروقي و مشكلات كبدي منجر شود.
راديكال هاي آزاد مواد زائد حاصل از سوخت و ساز سلولي هستند كه به سلول هاي سالم حمله كرده و موجب جهش DNA آنها و تبديل شدنشان به سلول هاي سرطاني ميشود.
آنتي اكسيدان هايي مانند فلفل سياه اين تركيبات مضر را خنثي كرده و از بدن در برابر بسياري از شرايط، حتي نشانه هاي پيري زودرس مانند شكل گيري چين و چروك، لكه هاي مرتبط با سن، انحطاط ماكولا، و از دست دادن حافظه محافظت ميكند.
ارتقا فراهمي زيستي
فلفل سياه به انتقال مزاياي گياهان دارويي ديگر به بخش هاي مختلف بدن كمك ميكند و بهرهوري مواد غذايي سالم ديگر كه مصرف ميكنيم را به حداكثر ميرساند.
بر همين اساس است كه افزودن فلفل سياه به غذاها نه تنها طعم بهتري به آنها ميبخشد، بلكه به مواد مغذي ديگر كمك ميكند تا هر چه بيشتر در دسترس بدن ما قرار بگيرند.
اختلال شناختي و سلامت عصبي
در مطالعات مختلف مشخص شده است پيپرين، يكي از اجزاي كليدي فلفل سياه، به كاهش اختلال حافظه و نقش شناختي كمك ميكند.
مسيرهاي شيميايي در مغز به نظر ميرسد با اين تركيب طبيعي تحريك ميشوند و از اين رو پژوهش هاي اوليه به منافع مصرف فلفل توسط بيماران مبتلا به آلزايمر اشاره داشته اند.
اين پژوهشها همچنين در مورد افرادي كه از زوال عقل و ديگر نقص هاي شناختي مرتبط با افزايش سن يا انتشار راديكال هاي آزاد رنج ميبرند، نيز صورت گرفته است.
زخم معده پپتيك
چندين مطالعه نشان داده اند فلفل سياه ممكن است آثار مفيدي روي آسيب مخاط معده و زخم هاي پپتيك به واسطه ويژگي هاي آنتي اكسيداني و ضد التهابي خود داشته باشد. پژوهش هاي بيشتر در اين زمينه همچنان ادامه دارند.
آسم و سياه سرفه
فلفل سياه از آنجايي كه به عنوان ماده اي خلط آور شناخته ميشود و همچنين داراي ويژگي هاي ضد التهابي است ميتواند در درمان بيماري هاي دستگاه تنفسي كاربرد داشته باشد.
و اما لازم است بدانيد
تهيه پودر فلفل سياه در خانه بهتر از خريد پودر آماده آن است. با اين وجود، حتي پودرهاي خانگي نيز تازگي خود را تنها براي سه ماه حفظ ميكنند و اين در شرايطي است كه دانه هاي فلفل ميتوانند شادابي خود را به طور نامحدود حفظ كنند.
از اين رو، افزودن مقداري فلفل سياه به وعده هاي غذايي روزانه هم به بهتر شدن مزه و هم گوارش بهتر كمك ميكند. همچنين، فلفل سياه سلامت كلي و بهزيستي انسان را بهبود ميبخشد.
البته فلفل سياه ميتواند موجب عطسه شود. بيماراني كه عمل جراحي شكمي داشته اند نبايد بيش از اندازه فلفل سياه به رژيم غذايي خود اضافه كنند زيرا اثر تحريك كننده بر رودهها دارد.
همچنين فلفل سياه نبايد با غلظت زياد استفاده شود و اگر نشانه هاي حساسيت به آن را در بدن خود مشاهده كرديد مصرف اين ماده غذايي را متوقف كرده و با يك پزشك مشورت كنيد.